Data: 14.04.2020

Temat: Od kakaowca do czekolady

Cele:

– wie, jak wygląda proces powstawania czekolady,

– uważnie słucha bajki,

– poznaje właściwości czekolady za pomocą narządów zmysłu,

– poprawnie naśladuje ruchy podczas tańca.

  1. Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który smakuje małym i dużym. 12 kwietnia w Polsce obchodziliśmy Dzień Czekolady, dzięki czemu dziś mamy taki słodki temat.„Jaka jest czekolada?” – wielozmysłowe poznawanie właściwości czekolady:

    – określanie rodzajów czekolady (gorzka, mleczna, biała, deserowa),

    – rozpoznawanie rodzaju czekolady za pomocą smaku (degustacja kostek czekolady w różnych smakach),

    – oglądanie opakowań po czekoladzie (porównywanie opakowań),

    – odgadywanie smaku (np. bakaliowa, orzechowa, truskawkowa, itp.),

    – rozpoznawanie zapachu czekolady wśród innych zapach, badanie twardości i konsystencji czekolad za pomocą dotyku,

    – liczenie kostek w tabliczkach czekolady.

  2. Czytanie bajki „Tosia odkrywa czekoladę”.Tosia_A3_podgladTosia_A3_podglad
  1. „Od kakaowca do czekolady” – wspólne oglądanie wybranego filmiku w jaki sposób powstaje czekolada:

https://www.youtube.com/watch?v=WHai7Ro3k4s&feature=share&fbclid=IwAR2JP3ZS1Ug414h-feORQXBpSrO9f1R_KN_HcnpDXwoi1rDYXI2MgHdzsPU

  1. Na koniec spróbujcie nauczyć się układu tanecznego do „Sałatki owocowej z polewą czekoladową”Miłej zabawy !

https://www.bing.com/videos/search?q=uk%C5%82ady%20taneczne%20dla%20przedszkolak%C3%B3w&&view=detail&mid=B0E6525BB80477DE74AFB0E6525BB80477DE74AF&FORM=VDRVRV&fbclid=IwAR2WbGWeJOzXUbCMKzNgpnz88gLRwTRImQj4to-_1Y9Km8nIvGiEYGDZj_k