Data: 14.04.2020
Temat: Od kakaowca do czekolady
Cele:
– wie, jak wygląda proces powstawania czekolady,
– uważnie słucha bajki,
– poznaje właściwości czekolady za pomocą narządów zmysłu,
– poprawnie naśladuje ruchy podczas tańca.
- Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który smakuje małym i dużym. 12 kwietnia w Polsce obchodziliśmy Dzień Czekolady, dzięki czemu dziś mamy taki słodki temat.„Jaka jest czekolada?” – wielozmysłowe poznawanie właściwości czekolady:
– określanie rodzajów czekolady (gorzka, mleczna, biała, deserowa),
– rozpoznawanie rodzaju czekolady za pomocą smaku (degustacja kostek czekolady w różnych smakach),
– oglądanie opakowań po czekoladzie (porównywanie opakowań),
– odgadywanie smaku (np. bakaliowa, orzechowa, truskawkowa, itp.),
– rozpoznawanie zapachu czekolady wśród innych zapach, badanie twardości i konsystencji czekolad za pomocą dotyku,
– liczenie kostek w tabliczkach czekolady.
- Czytanie bajki „Tosia odkrywa czekoladę”.Tosia_A3_podgladTosia_A3_podglad
- „Od kakaowca do czekolady” – wspólne oglądanie wybranego filmiku w jaki sposób powstaje czekolada:
- Na koniec spróbujcie nauczyć się układu tanecznego do „Sałatki owocowej z polewą czekoladową”Miłej zabawy !