Temat: Dzień czekolady
Data: 12.04.2021
Cele:
– poprawnie odgaduje zagadkę,
– Wie jak powstaje czekolada
– prawidłowo rozwiązuje zadania matematyczne
– rozpoznaje różne rodzaje czekolady,
– prawidłowo klasyfikuje czekoladki,
– tańczy do piosenki
- Odgadywanie zagadki o czekoladzie.
Ta tabliczka pilnie zerka,
Na każdego spod sreberka.
Może gorzka być lub mleczna,
Biała, deserowa, ale zawsze jest bajeczna.
Z orzechami lub nadzieniem
Rządzi naszym podniebieniem. ( czekolada)
Dlaczego? Po co? Jak? – Deszcz, mysz i czekolada
https://www.youtube.com/watch?v=zGNaPAv8Cbk od 10 minuty
- CZEKOLADA – Śpiewanki.tv – Piosenki dla dzieci
https://www.youtube.com/watch?v=H4xzx6pt6uk
Dzieci próbują naśladować ruchy z piosenki.
Ruchy do piosenki
podskakujemy
młynek 4x
do przodu 3 kroki i klaśniecie w ręce
do tylu i klaśniecie w ręce
podskoki
na słowa refrenu mieszamy czekoladę w prawo i lewo
- „Zabawy matematyczne” – rodzic czyta a dziecko układa cukierki nakrętki itp-Układanie działań na dodawanie w zakresie 6 do podanych zadań ilustrowanych przez R.
Przykłady zadań:
Królewna zjadła na śniadanie 2 cukierki i 4 ciasteczka . Ile razem słodyczy zjadła na śniadanie królewna?
• Ile ciasteczek zjadła na śniadanie królewna? Odp. Dz :zjadła 4 ciasteczka .
• Ile cukierków? Dz: zjadła 2 cukierki.
• Ile razem słodyczy zjadła królewna? Dz: razem zjadła 6 słodyczy
• Ułóż działanie matematyczne .
Dz: 4+2=6
• Przeczytaj zapis
• Policz ile jest razem ?
Królewna w koszyczku znalazła 3 czekoladowe pierniczki i 2 batoniki .
Ile słodyczy znalazła królewna ?• Ułóż działanie matematyczne
• Przeczytaj zapis matematycznyDz . 3+2 =5
Wspaniale rozwiązaliście i na nagrodę zasłużyliście.
4. Czekoladę można również przygotować w warunkach domowych.
Zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów, ale równie smaczna.
Co będzie potrzebne?
- kakao
- olej kokosowy lub masło
- miód
- ulubione dodatki np. orzechy, mrożone maliny, kokos itp.
Proporcje objętościowe składników:
1 część kakao,
1/2 oleju kokosowe/masła,
1/3 miodu (miodu można dodać w zależności od preferencji).
Tłuszcz należy rozpuścić na małym ogniu dodać kakao oraz miód. Czekoladową masę przełożyć do specjalnych foremek na pralinki albo rozsmarować na papierze do pieczenia (nie polecam foli aluminiowej). Masę posypać dodatkami i włożyć do zamrażalnika na około godzinę.
Smacznego ?
Dla chętnych:
https://view.genial.ly/606f4acccdeba90d1005423f/interactive-content-czekoladaby-anna-swic
przygotowały: Iwona Przybył, Paulina Fabiszak, Karolina Busz, Małgorzata Chosińska