Temat zajęć: Zdrowe kanapki
Cel zajęć:
- rozwijanie percepcji smakowej i węchowej,
- przypomnienie zasad higieny obowiązujących podczas przygotowywania i spożywania posiłków
1.Wysłuchanie wiersza S. Karaszewskiego pt. „Dla zdrowej żywności”
,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!
Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny!
I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!
Oprócz klusek i kotleta niech się z jarzyn składa dieta!
Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!
Gotowane lub duszone zawsze zdrowsze niż smażone!
Mleko, jogurt, ser, maślanka –to jest twoja wyliczanka.
Chude mięso, drób i ryba to najlepsze białko chyba!
Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!
Kto je tłusto i obficie ten sam sobie skraca życie!
Bób, fasola, groszek, soja –to potrawa będzie twoja.
Sosy lepsze są niż tłuszcze, niech się w tłuszczu nic nie pluszcze!
Zostaw smalec, dolej olej, niech na olej będzie kolej!
Dobra także jest oliwa, bo dla zdrowia sprawiedliwa!”
2. Oomówienie z rodzicami„Piramidy żywieniowej”
3.Wykonanie zdrowych i kolorowych kanapek na drugie śniadanie: przygotowanie miejsca do pracy, obieranie ugotowanych jajek, smarowanie pieczywa masłem, siekanie szczypiorku, natki pietruszki, krojenie rzodkiewki, papryki, dekorowanie kanapek sałatą, twarożkiem, wędliną, rzodkiewką, szczypiorkiem, układanie kanapek na talerzu, nakrycie do stołu, wspólne spożywanie posiłku, sprzątanie po spożyciu kanapek.
4. Podsumowanie i sprawdzenie wiedzy za pomocą zabawy dydaktycznej „Jak żyć zdrowo–prawda i fałsz”.
Rodzi czyta hasła, a dzieci jeśli się z tym zgadzają wypowiadają sława: „tak, to prawda” i klaszczą w dłonie jeden raz, lub jeśli się nie zgadzają mówią: „fałsz, to nieprawda” i wykonują jeden przysiad.
–należy jeść dużo owoców i warzyw;
–myjemy owoce i warzywa przed jedzeniem;
–spożywamy posiłki brudnymi rękami;
–jedzenie należy spożywać w spokoju;
–brak witamin sprzyja zdrowiu;
–myjemy ręce przed jedzeniem;
–posiłki należy jeść powoli i dokładnie rozgryzać spożywane potrawy;
–słodycze należy jeść w małych ilościach;
–warzywa i owoce nie zawierają żadnych witamin;–nie należy jeść dużo przed snem;
–myjemy zęby raz w roku;
–pożywienie należy połykać w całości;
–wystarczy jeden posiłek dziennie;
–owoce i warzywa to bogate źródło witamin;
–należy codziennie pić mleko i jeść nabiał
Udanej zabawy życzymy: Romana Mróz, Żaneta Bąkowska