TEMAT: Wielkanocne zwyczaje

Data: 30.03.2021

Cele ogólne:

Cele główne:

– utrwalenie wiadomości dotyczących zwyczajów i tradycji świątecznych

– wspólne spędzenie czasu z rodzicami

– wytworzenie świątecznej atmosfery

 

 

1.Zabawa ruchowa z elementem orientacji do piosenki „Maszeruje wiosna” lub innej dowolnej

https://www.youtube.com/watch?v=yNLqW1kp9Pw

 

Z gazety wyciąć kilka sylwet pisanek

Na dywanie rozłożone sylwety pisanek między którymi dzieci będą się poruszać podczas muzyki, a na przerwę w muzyce – stają: na pisance, przed pisanką, za pisanką .

 

 

2.Zwyczaje i obrzędy wielkanocne- utrwalenie wiadomości

Palemki na szczęście
Wielki Tydzień zaczyna się Niedzielą Palmową. Palemki – rózgi wierzbowe, gałązki bukszpanu, malin, porzeczek – ozdabiano kwiatkami, mchem, ziołami, kolorowymi piórkami. Po poświeceniu palemki uderzało się nią lekko domowników, by zapewnić im szczęście na cały rok.

Świąteczne porządki

Przed Wielkanocą robimy wielkie świąteczne porządki nie tylko po to, by mieszkanie lśniło czystością. Porządki mają także symboliczne znaczenie – wymiatamy z mieszkania zimę, a wraz z nią wszelkie zło i choroby.

Wielkie grzechotanie
Kiedy milkły kościelne dzwony, rozlegał się dźwięk kołatek. Obyczaj ten był okazja do urządzania psot. Młodzież biegała po mieście z grzechotkami, hałasując i strasząc przechodniów. Do dziś zachował się zwyczaj obdarowywania dzieci w Wielkim Tygodniu grzechotkami.

Święconka
Wielka Sobota była dniem radosnego oczekiwania. Koniecznie należało tego dnia poświęcić koszyczek z jedzeniem. Święconkę jadło się następnego dnia, po rezurekcji. Tego dnia święcono też wodę.
Do koszyczka wkładamy:

  • baranka – symbol zmartwychwstałego Chrystusa,
  • jajka – symbol rodzącego się życia,
  • chrzan – symbol siły,
  • wędlina – symbol płodności i dostatku,
  • ser – symbol zdrowia dla zwierząt hodowlanych,
  • sól – symbol oczyszczenia domostwa od złego oraz istota prawdy,
  • ciasto (babka) – symbol wszechstronnych umiejętności masło – oznakę dobrobytu

 

Wielka Niedziela – dzień radości
W Wielką Niedzielę budzi nas dźwięk dzwonów. Dzień rozpoczynamy Mszą św.- rezurekcją. Po rezurekcji zasiadamy do świątecznego śniadania. Najpierw dzielono się jajkiem. Na stole nie mogło zabraknąć potraw z e święconki, baby wielkanocnej i dziada– czyli mazurka.

Szukanie zajączka
Wyrazem wielkanocnej radości rodziny może być po zakończeniu śniadania, wspólna zabawa – zwana szukaniem zajączka, czyli małej niespodzianki dla każdego.

Lany poniedziałek
Lany poniedziałek, śmigus-dyngus – to zabawa, którą wszyscy doskonałe znamy. Oblewać można było wszystkich i wszędzie.

Wielkanocne jajo
Jajo – króluje na wielkanocnym stole, jest symbolem życia i odrodzenia. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość. Już starożytni Persowie wiosną darowali swoim bliskim czerwono barwione jaja. Zwyczaj ten przyjęli od nich Grecy i Rzymianie.

Tradycyjne świąteczne potrawy to:

  • żurek – czyli barszcz biały,
  • kiełbasa – zwykle biała, na ciepło,
  • szynka wędzona w jałowcowym dymie,
  • ćwikła z chrzanem,
  • pieczone mięso,
  • własnoręcznie wykonana babka,
  • mazurek z artystycznymi dekoracjami,
  • pascha,
  • kołacz,
  • sernik (kiedyś zwany przekładańcem).

 

 

  1. Wykonanie zadań w KP4,

 

  1. 38, ćw. 1, 2. Otaczanie pętlami jajek ukrytych na ilustracjach. Pisanie sylab i wyrazów po śladzie.
  2. 39, ćw. 3, 4. Kolorowanie jajek. Kolorowanie kółek obok pisanek takimi kolorami, jaki­mi pomalowano jajka.

 

 

  1. Praca plastyczna „Baranek”

Materiały

– biała kartka- pociąć na paski szerokości ok. 1 cm, długości 10 cm. Owinąc wokół ołówka i zsunąć- powstanie wełna baranka; wyciąć grzywkę baranka w kształcie chmurki

– z szarej tekturki wyciąć kształt głowy, uszka oraz 2 kółka o średnicy ok. 4 cm(złożyć je na pół)- powstaną nóżki

– niebieska kartka- można białą pomalować farbami lub kredkami

– dodatkowo może być zielona trawka z papieru lub narysować kredkami

– zajączek z żółtego papieru

– czarny pisak lub kredka, aby narysować oczy, nosek i buzię baranka i zajączka

 

przygotowały: Iwona Przybył, Paulina Fabiszak, Karolina Busz, Małgorzata Chosińska 

Skip to content